donderdag, juni 07, 2007

PRIMO

Vandaag in Utrecht een productpresentatie over Primo bijgewoond. Primo is het antwoord van Ex Libris op de vele onderzoeken die aantonen dat de huidige online publiekscatalogussen niet meer van deze tijd zijn en dus niet voldoen aan de eisen van de klant. Als bibliotheek hebben we al eerder naar dit pakket gekeken maar ik had nog niet eerder versie 1.0 echt live gezien.
Primo heeft een user interface waarmee het gebruikers van de bibliotheek mogelijk maakt op een intuïtieve manier in de bronnen van de bibliotheek maar ook daarbuiten te zoeken.
Primo kan namelijk een zoekvraag naar verschillende achterliggende systemen doorspelen, de resultaten combineren/ontdubbelen en sorteren op relevantie. Zo kan je met Primo zoeken in de bibliotheek catalogus, in repositories, websites en in bibliografische databases (dit laatste gebeurd via Metalib). In versie 1.0 wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen de bronnen die de Bibliotheek zelf in huis heeft (zoals de boeken, tijdschriften in de catalogus, de repository) en de informatie die niet zelf geindexeerd kan worden en die dus via een federated search (via Metalib) benadert moet worden. Dit heeft te maken met de performance van Metalib. Bij het afvuren van een vraag via Metalib duurt het een behoorlijke poos voor je als gebruiker de resultaten terug krijgt. Bij het zoeken in de catalogus/repository (de locale bronnen dus) is het resultaat veel eerder op het scherm. De resultaten worden dus niet volledig geintegreerd getoond maar er is een onderscheid gemaakt tussen locale bronnen en niet-locale bronnen. De zoekresultaten worden getoond op relevantie, deze relevantie is zelf aan te passen maar dit is in versie 1.0 nog maar zeer beperkt mogelijk maar zal in de volgende versies worden uitgebreid.

Primo biedt in het gebruikersinterface een aantal zeer interessante extra functies zoals tagging, het schrijven van reviews, het tonen van inhoudsopgaves/boekcovers. Door deze functionaliteit is het zoekinterface niet alleen geschikt voor zogenaamde Known-item searches maar ook voor zoekopdrachten waarbij de gebruiker niet precies weet wat hij zoek ("ik zoek iets over...") .
Daarnaast, en dat vind ik een groot voordeel, is dit zoekscherm niet alleen gericht op het vinden van informatie maar ook op het verkrijgen ervan. Moest je in de huidige catalogus nog een flink aantal stappen nemen om te ontdekken of een boek al dan niet uitgeleend was in Primo wordt de beschikbaarheidsinformatie direct bij de hit getoond. Voor het aanvragen moet je echter weer de catalogus in, jammer dat dat niet direct vanuit Primo kan.

Al met al ben ik best een beetje enthousiast over wat Ex Libris laat zien met Primo versie 1.0. En als ze alles waarmaken wat ze nu beloven voor de komende versies wordt het alleen maar beter.

Labels: