maandag, april 28, 2008

IATUL dag 2: Bibliotheek bezoeken




Op de tweede IATUL-dag (22 april 2008) was er in het programma een bezoek aan twee bibliotheken van de University of Auckland opgenomen. Samen met een aantal andere congresbezoekers heb ik de Engineering Library en de Kate Edger Information Commons bezocht.



De Engineering Library is een druk bezochte (3000 bezoekers per dag) bibliotheek die nog echt eruit ziet als een Bibliotheek. Wel zie je dat er wat geexperimenteerd wordt met nieuwe elementen. In de bibliotheek is bijvoorbeeld het “Creativity Centre” gevestigd, een hoek waar studenten gebruik kunnen maken van constructiespeelgoed om constructies te maken. De bibliotheek heeft ook wedstrijden uitgeschreven, gesponserd door de fabrikant van het constructiespeelgoed, en de inzendingen worden aan het begin van de bibliotheek ten toon gesteld. Verder hangt aan een van de muren van de bibliotheek een aantal posters die studenten bij een van de vakken gemaakt hebben.




De Information Commons deed mij echt versteld staan: wat een levendigheid. De enige bibliotheekfaciliteiten die in dit centrum gevestigd zijn is het uitleenpunt van studiemateriaal dat maximaal twee uur geleend kan worden. Verder zit de Information Commons gevestigd in een gebouw waar ook allerlei andere studentenfaciliteiten zitten (o.a. apotheek, dokter, mobiele telefoon winkel, boekwinkel, supermarkt, kapper, bank en natuurlijk een koffiehoek)



Er wordt veel gewerkt met studenten focusgroepen om de dienstverlening. De Information Commons bestaat uit viertal etages waarvan de laatste een stilte-etage is. Veel groepswerkplekken. Eten en drinken is overal toegestaan en de ervaringen met het toelaten van voedsel zijn goed: volgens onze gids is het nog niet een keer voorgekomen dat een computer vernield is door het per ongeluk laten vallen van drinken.