woensdag, april 23, 2008

IATUL 2008 dag 1: Digitale strategie

de eerste dag van de Iatul conferentie stond in het teken van Digitale Strategie. Op de conferentie zijn 28 landen vertegenwoordigd, het totaal aantal deelnemers is 170. Na de opening en het welkom door Derek McCormack (vice voorzitter AUT university) en Maria Heijne (president IATUL) hield Prof Ian Shirley een lezing over "Public Policy Experiments in the New Zealand laboratory". Helaas ging veel van zijn lezing aan mij als niet Nieuw-Zeelander voorbij. Daarna waren er keynotes van Paul Ayris (University College London) en Paul Reynolds (library and information Advisory Commision New Zeeland).
Paul Ayris begint met te vertellen dat zijn universiteit het erg goed doet in de rankings en dat ze hopen dat ze met de bibliotheek strategie bij kunnen dragen aan deze goede positie. Paul legt uit dat ze bij de bibliotheek van systeem georienteerd denken naar een user centred approach gegaan zijn en stipt een aantal voorbeelden aan. Daarna noemt hij enkele ervaringen die er bij zijn bibliotheek opgedaan zijn met e-books: de meest populaire e-books zijn tekstboeken maar die zijn nog maar weinig voorradig. Daarna komen naslagwerken en research monografieen. E-books zijn verreweg het populairst bij de generatie die jonger is dan 35. Als grote voordelen van e-boeken noemen de gebruikers: het gemak waarmee er copieen gemaakt kunnen worden, de up-to-date-ness. Nadelen zijn het gemak van het lezen.
Ook heeft Paul het in zijn lezing over de formule die ontwikkeld is om de kosten van het preserveren van digitaal materiaal te berekenen. Deze formule laat o.a. zijn dat voor een website die 20 jaar opgeslagen wordt preserveren 60% van de kosten beslaat. (www.life.ac.uk).
MOmenteel wordt de formule getest aan de hand van meer case studies oa. voor primaire data.
Paul Reynolds spreekt over Nieuw Zeelands digitale strategie (versie 1.0) (www.digital-strategy.govt.nz). Hierin staan de 3 c's centraal (connection, confidence en content). In versie 2 van deze strategie is er nog een C bijgekomen: Collaboration. Reynolds pleit er verder aan de hand van een verhaal over de 5 jarige charlie die digitaal opgroeid voor dat we nu verantwoordelijkheid moeten nemen en bij moeten dragen aan de toekomst en het niet aan Charlie moeten overlaten. We moeten zelf nu de toekomst creeeren.

1 Comments:

At 5:23 p.m., Anonymous Anoniem said...

HI T,

Veel succes voor straks!

Gr, K

 

Een reactie posten

<< Home