dinsdag, oktober 09, 2007

Congres: 'VUturisme: de toekomst van onderzoek en onderwijs krijgt vandaag vorm!'

Ter gelegenheid van de opening van het VU MediaXperience werd afgelopen vrijdag (5 oktober) in het auditorium van de VU in Amsterdam het congres 'VUturisme: de toekomst van onderzoek en onderwijs krijgt vandaag vorm!' gehouden.


Op het programma stonden een 5 tal lezingen waarbij centraal stond het zoeken van aansluiting bij de Einstein generatie, de huidige generatie multitaskende jongeren die opgegroeid zijn in de digitale wereld.


Ondanks dat hij niet als eerste spreker aangekondigd stond op het programma werd de eerste lezing gegeven door prof. dr. Han Gerrits, specialist op multimediale ondersteuning bij VU, tevens werkzaam bij adviesburo. De reden van de programmawijziging lag in technische problemen, leuk op zo'n dag waar techniek centraal staat. Han Gerrits ging terug naar 1996 toen de eerste ervaringen met e-learning werden opgedaan en diensten nog bepaalde welk systeem er gebruikt werd. Tegenwoordig is de techniek direct afneembaar via het internet (zowel voor docent als student) en vormen de diensten eerder een rem op de innovatie dan dat ze als een versneller werken. Een aantal voorbeelden van technieken die docenten en studenten kunnen gebruiken in het onderwijs:
  • Google docs (samen werken aan documenten en chat functionaliteit),
  • Wiki's (Wetpaint) gebruiken voor het maken van een werkstuk. Bij de wiki worden foto's getoond en de grootte van de foto geeft aan hoeveel de persoon behorend bij de foto bijgedragen heeft aan het werkstuk (de wiki).
  • Basecamp (een projectmanagement tool)
Het programma ging daarna door met een lezing van drs. Sander de Limonard, TNO ICT, consultant/onderzoeker op het gebied van user generated content. Zijn verhaal ging met name in op de Long Tail: vroeger werd 80% van de inkomsten gegenereerd door de massamarkt en 20% door niches. Tegenwoordig is het andersom 80% in niches (long tail), 20% massamarkt. Dit model gaat ook op in 20% van de content wordt gegenereerd door professionele organisaties, 80% is user generated content en maakt deel uit van de long tail. Voor user generated content is het van belang authentiek over te komen.


Een aantal (leuke) door hem genoemde initiatieven:

Na de koffiepauze nam dr. dr. Johan Hoorn, VU, managing director van Center of Advanced Media Research Amsterdam (CAMeRA) het woord. Johan Hoorn liet aan de hand van een drietal filmpjes zien waar het onderzoekscentrum zich mee bezig hield: de eerste liet oud-premier Kok zien die samen met een jong meisje achter een PC zit en zich de techniek laat uitleggen (waarbij hij de muis als een afstandsbediening voor het scherm houdt), de tweede ging over het omstreden Columbine spel waarbij de tragische schietpartij op een school in 1999 gebruikt is als onderwerp van een game en tot slot het spel Peacemaker, waarbij je als speler de rol van journalist op je neemt en verslag doet van het Israelisch/Palestijnse conflict en zo moet proberen om de rust te bewaren. Dit soort filmpjes roepen vragen op zoals hoe gaan ouderen om met nieuwe media, leiden spellen tot geweld etc. Allemaal mogelijke thema's van Camera. Andere leuke initatieven die Johan Hoorn noemde waren de Rollator Navigator (een systeem waarbij ouderen met behulp van satellietontvanger die ingebouwd is in hun rollator door familieleden op Google Earth in de gaten gehouden kunnen worden) en het Noorse 3D Rockmuseum Rockheim: een soort toren van CD hoezen waarmee je door op een hoes te klikken in een bepaalde tijdsperiode van de popmuziek komt: een aparte en leuke manier om muziek te ontsluiten: helaas kon ik op het internet geen plaatje hiervan vinden. Het ontsluiten van boeken via een plaatje van de kaft is iets wat we zelf ook al doen binnen sommige VKC's maar dit ging nog net even verder en wil er dan ook graag nog een keer naar kijken als het project online is.


P Kerkhof van de Faculteit der Sociale Wetenschappen hield een lezing over nieuwe technieken binnen zijn faculteit waarbij gekeken werd hij zowel inging op nieuwe media als thema als nieuwe media als middel. Zijn stelling was dat de studie moet geen low tech onderbreking vormen van een high tech levensloop.

Leuk was ook de lezing die gehouden werd door Elly Hoetmer, student informatie- en communicatiewetenschappen. De manier waarop zij haar lezing hield was erg vermakelijk ("Er zijn zelfs nog docenten die bord en krijt gebruiken") en haar blik op het gebruik van de diverse tools in het onderwijs was verhelderend en soms wat schokkend (bijv. het ter plaatse ontdekken dat de bibliotheek online wetenschappelijke artikelen aanbiedt en het feit dat je met 35+ al oud bent). Het gaf wel heel duidelijk aan in welke wereld de studenten van vandaag zich bewegen.

Verspreid over de hele dag werden filmpjes getoond die speciaal voor de bibliotheek werden gemaakt... Een leuke manier om promotie te maken voor de bibliotheek waar de BTUD in het verleden in de oudbouw ook wel eens gebruik van heeft gemaakt (bijv. het filmpje met Erik van Muiswinkel)