maandag, april 28, 2008

IATUL dag 4: "Web 2.0 for learning discovery"

Joan Lippencott opende de 4e dag van de Iatul conferentie die in het teken van Learning Discovery stond. In haar toespraak stelt Joan dat de huidige generatie NetGen Studenten de toekomstige generatie NetGen scientists zal vormen en dat we daar als bibliotheek klaar voor moeten zijn. Blijven we als bibliotheek onze studenten klaar stomen voor de 20e eeuw of willen we ze klaarstomen voor de 21e eeuw?

Als inleiding geeft Joan een overzicht van een aantal karakteristieken van de NetGens (aka Millenials aka Digital Natives aka GenY aka NextGen aka DotNets aka "ScreenAgers"):
- altijd verbonden
- multitasking
- visueel ingesteld
- gebruikers sociale netwerken
- learning by doing
- houden van samenwerken
- zowel producenten als consumenten van content.

Een leuk voorbeeld van studenten die zowel consumenten als producenten zijn is het youtube filmpje dat gemaakt is door medische studenten van de University of Alberta over Wenckebach een hartafwijking. Al rappend noemen de studenten alle symptomen van deze afwijking.

Wat kan een bibliotheek nu doen om aantrekkelijker te worden voor de NetGen studenten?
Een van de dingen die de bibliotheek zou kunnen doen is meer tijd stoppen in het tentoonstellen van het werk van studenten.
Bovendien kun je als universiteit in spelen op het feit dat studenten steeds meer gebruik maken van mobiele devices. De bibliotheek van de Universiteit van Alberta heeft bijvoorbeeld een speciale PDA zone.

Een aantal universiteiten hebben al een eigen kanaal op Itunes. We zouden als bibliotheken ook een stapje verder kunnen gaan: hebben we als bibliotheken geen rol te spelen in het duurzaam archiveren van al dit materiaal?

Andere interessante initiatieven die Joan noemde:
De NCSU heeft een webapi gemaakt op de catalogus. Bij de NCSU hebben ze ook een pagina die realtime een overzicht geeft van de beschikbaarheid van de computers.
Veel bibliotheken lenen al portable devices uit maar adverteren het slecht. Bij NCSU hebben ze hier ruim aandacht aan besteed op hun website .