maandag, september 29, 2008

Picnic 2008: what will google do?


Gisel Hiscock Google's European Director begon haar lezing met aan te geven wat de strategie van Google met betrekking tot innovatie is. Het veelgebruikte Mothership Model werkt voor Google niet mede omdat het grootste deel van de gebruikers niet engelstalig is. Daarom werkt Google met diverse idee-centra over de hele wereld. De negen stellingen die Google ingenomen heeft met betrekking tot innovatie zijn:
1) neem de beste in dienst en leg daarbij de focus op passie
2) iedereen kan bijdragen
3) deel alle informatie (dat geldt in ieder geval binnen het bedrijf :-))
4) iedere werknemer moet de visie van het bedrijf begrijpen (en omarmen)
5) pas ideeen indien nodig aan, help ze niet bij de eerste de beste tegenslag om zeep
6) snelheid is van belang, lanceer ideeen snel (dit kan bijvoorbeeld via Google Labs)
7) beslissingen worden genomen op basis van gegevens (data, data en nog eens data)
8) gebruikers komen als eerste (niet het geld)
9) medewerkers krijgen 20% van hun tijd om te spelen met nieuwe ideeen. Deze 20% projecten maken echt het wezenlijke verschil en resulteren in goede nieuwe producten. Voorbeelden van deze 20% projecten zijn: Google News, Google suggest en Google translation voor de Iphone.

Ik had (op basis van de titel van de lezing) verwacht dat er meer in gegaan zou worden op de nieuwe productideeen van Google. Helaas was dat niet het geval. Heel kort stipte Gisel nog wel even twee nieuwe producten van Google aan:
Android en de browser Chrome en werd de ideeenwedstrijd die google ter ere van haar 10 jarig bestaan heeft uitgeschreven genoemd. Meer informatie hierover is te vinden op de website: 10 tot de honderste.

Labels: