maandag, september 29, 2008

PICNIC 2008: Trends of our time


Michael Tchong founder of Ubercool besprak in zijn lezing 5 ubertrends (ubertrends zijn als ik het goed begrepen heb grote trends die veel kleine trends zullen veroorzaken):

ubertrend 1: the unhooked gen. Mensen zijn gewend 24 uur per dag toegang te hebben tot allerlei digitale diensten. Hun telefoon is hun gateway tot het internet. Dat dit ook nadelen heeft illustreerde hij met het voorbeeld van een engelse tiener die veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf nadat ze een oudere vrouw doodgereden had omdat ze tijdens het autorijden sms-jes verstuurde.

ubertrend 2: digital lifestyle: hoe wij een worden met de computer (of het huwelijk tussen mens en computer). Tegenwoordig zijn er mensen die hun computer een naam geven bijv. my lappy(zie ook: de post van moqub) of die virtuele kleding voor hun digitale avatar kopen met echt geld....

ubertrend 3: time compression. Vandaag de dag slapen we gemiddeld 2 uur minder dan in 1920, die tijd die we door het niet slapen uitsparen spenderen we volgens Michael aan 'screensucking' en dit houden we vol door het drinken van veel koffie en energiedrankjes. Zelfs baby's schijnen minder te slapen (misschien teveel redbull via de borstvoeding gekregen?). Verder merken we het dat iedereen het druk heeft door de toenname van het geven van kadobonnen (is dit omdat iedereen het te druk heeft om een kado te kopen of omdat iedereen alles al heeft vraag ik me dan af). Een afkorting die het volgens Tchong helemaal gaat maken de komende tijd is dan ook CWOT (complete waste of time), zo'n product moet je je klant niet voorzetten.

ubertrend 4: Generation x-tasy. We krijgen te maken met de experience-economy en dus met belevenismarketing. Tegenwoordig kun je als ouders geen gewoon kinderfeestje meer geven maar het moet een 'beleving' zijn. Eenvoudige partijtjes zijn "borring". Vandaag vond ik toevallig hierover een boek: Cool, winst door belevenigmarketing van Diederick van Thiel.

ubertrend 5: fountain of youth, mensen worden steeds ouder en 60 jaar is de nieuwe 40 jaar. Hierdoor kunnen producten als Botox en brain age 2 zo goed verkocht worden. Een nieuwe trend is Tappening, het drinken van kraanwater.

Leuke lezing, lekker snel en to-the-point. Daar kan ik wel wat mee....

Labels: