maandag, juli 09, 2007

In plaats van een rugzak..

Ieder jaar ga ik op vakantie met het minimale aan bagage. Het enige waar ik niet op bezuinig is de hoeveelheid boeken die ik tijdens de vakantie mee neem: doorgaan een hele rugzak vol. Maar niet dit jaar... dit jaar neem ik alleen mijn ILiad mee. Deze elektronische reader van Irex is uitgerust met een elektronisch paper display waardoor je tijdens het lezen geen last hebt van hinderlijk geflikker en je prettig kunt lezen. Het scherm ziet er inderdaad meer uit als een blad papier dan als een computerscherm en de letters zijn uit zulke kleine puntjes opgebouwd dat de letters goed leesbaar zijn. Tijdens het lezen kun je in de tekst aantekeningen maken of zinnen onderstrepen: iets wat ik in een papieren boek nooit zou doen :-)
Het apparaat is lekker licht en is net iets groter dan het A5 formaat. Het display werkt met e-InkĀ® microcapsules die afhankelijk van de lading als zwarte of witte pixels zichtbaar worden. Met dit display is het net alsof je van papier leest en je kunt de teksten op het display ook lezen in het zonlicht zonder dat de tekst vervaagt. Verder verbruikt de iLiad alleen stroom bij het omslaan van de pagina's maar dan flikkert het display ook even (best een beetje IRI). Ik ben de komende tijd dus op zoek naar e-boeken zodat ik de vakantie doorkom

vrijdag, juli 06, 2007

Librarythings

Het moest er toch een keer van komen: nadat ik al hele poos een account had ben ik deze week begonnen met het invoeren van mijn boekencollectie in LibraryThing. De huidige stand is dat ik ongeveer een kwart van de boekenkasten ingevoerd heb en ik op zo'n 180 boeken zit. Wat me met name opvalt is de snelheid waarmee het aantal nederlandse titels groeit... ik ben dus niet de enige die bezig is.

Productpresentatie Dutch Coast Software

Gisteren presenteerde Dutch Coast Software tijdens een lunchbijeenkomst hun producten bij de TU Delft. Dutch Coast software heeft de Phaedrus Community Engine ontwikkeld. Met deze engine kun je de juiste mensen vinden op basis van hun profielen. Dit lijkt veel op wat de Bibliotheek TU Delft doet met Advanced Network Self Healing Materials. Het verschil zit er in dat bij het Advanced Network profielen worden gemaakt op basis van publicaties terwijl de Phaedrus engine ook de waardering van anderen in het opstellen van de profielen meeneemt. Een van de projecten waar deze groep aan werkt is DC Paper: een applicatie waarmee studenten/wetenschappers gefaciliteerd worden om samen te werken aan een paper. Een screenshot van deze applicatie is te bewonderen op de weblog van Ducth Coast. Het scherm toont een soort 3D mindmapachtige structuur en de applicatie lijkt dan ook op een cominatie van een WIKI en mindmap.