woensdag, juni 20, 2007

Egotrippen met scopus

om de een of andere reden belandde ik vanmorgen in scopus en ik kon het niet nalaten om even te ego-zoeken om te kijken hoe mijn publicaties (7 stuks) het deden. Ik sta op 49 citaties tussen 1996 en 2007. Tot mijn grote verrassing bleek ik er in 2007 nog 3 bijgekregen te hebben.
Nog groter was mijn verbazing toen bleek dat een van de artikelen waarvan ik dacht dat het nog nooit geciteerd was een van mijn betere artikelen bleek: in Web of Science staat dit artikel als niet geciteerd. De reden is dat het artikel niet goed opgenomen is in de database (verkeerd volumenummer). Ik gebruik vanaf nu dus alleen nog maar Scopus :-)

Verder ontdekte ik dat als je zoekt op auteur "bootsma t" dat Scopus dan terug komt met slechts twee namen van auteurs: die van mij en van mijn broer.
Daarnaast kwam ik erachter dat in 2004 een artikel in Surface Science ((DOI: 10.1016/j.susc.2003.12.045) verschenen is waarin zowel een artikel van mijn hand als van de hand van mijn echtgenoot geciteerd wordt.
Ik weet niet wat ik met deze weetjes verder moet maar het heeft me in ieder geval een avondje vermakelijk bezig gehouden terwijl de rest van Nederland naar het voetbal keek...

Labels:

dinsdag, juni 19, 2007

Hoe heet dat ook al weer...???

Hoe heet dat effect ook al weer dat als je een nieuwe auto gekocht hebt van een bepaald merk je ineens overal die auto's ziet? Ik kan er niet meer opkomen en in het boekje waar ik dacht dat het in stond kon ik het ook niet meer vinden. Waar het om gaat is dat ik last heb van dat effect...
vorige week tijdens de conferentie over de Digitale Bibliotheek werd duidelijk uitgelegd wat mashups waren, de dag daarop gaf een van mijn collega's een presentatie over mashups en gisteren kwam ik bij toeval op youtube een filmpje tegen over mashups....
overal mashups... nu nog de naam van dat effect weten te achterhalen. Wie het weet mag het me mailen.

donderdag, juni 14, 2007

Congres: De Digitale Bibliotheek

Opening dagvoorzitter: Kees Westerkamp
Kees Westerkamp opende het congres met de mededeling dat het congres niet zo zeer zou gaan over de Digitale Bibliotheek als wel over klanten en niet klanten van de bibliotheek. In de afgelopen jaren heeft de bibliotheek het monopolie op informatie en documenten verloren. Het is nu een markt. Advies aan de bibliotheek is om de markt te kennen en je eigen onderscheidend vermogen te onderkennen. Marketing is daarbij enorm belangrijk. Bibliotheken moeten dan ook denken vanuit de klant en met de klant in het achterhoofd nieuwe toegevoegde waarde gaan ontwikkelen. Via experimenteren innoveren.

Value sensitive design & digital libraries – Jeroen van den Hoven
Jeroen van den Hoven gaf een filosofisch verhaal over over ICT. Zijn eerste observatie is dat
overal waar je ITC toepast je door het toepassen van ITC hetgene waarop je ICT toepast wezenlijk verandert. Door het toepassen van ICT in de bibliotheek hebben we dus het concept bibliotheek wezenlijk veranderd. Wat is nog een boek? Een netwerk van electronische teksten en links. Wat is eruditie? Een serie bookmarks. Wat is Kennis? Het vermogen om informatie te vinden. We veranderen de aard van dingen door ICT toe te passen. Een tweede observatie is dat we bewust of onbewust onze waarden inbouwen in de technologie. Ook hier gaf Jeroen weer een aantal voorbeelden van. Een sterk voorbeeld vond ik het voorbeeld uit de radiologie. Vroeger kwamen medici rond een lichtbak een rontgenfoto bekijken en beoordeelde ze gezamelijk het resultaat. Tegenwoordig kan een medicus de foto's vanaf zijn eigen PC bekijken en vind er veel minder interactie met andere medici plaats bij het beoordelen van het resultaat. ICT heeft hier dus niet alleen iets mogelijk gemaakt, het heeft ook het proces veranderd.

Het mijnenveld van de kennismanager – Esther Hoorn
Esther houdt een verhaal over auteursrecht in de digitale bibliotheek. Aan de hand van een 4-tal kenniswerkers probeerd ze te schetsen in welk mijnenveld we ons bevinden. Aan de ene kant is de bibliothecars piraat als hij/zij probeerd te lobbien voor het publieke belang om alle informatie vrijelijk toegankelijk te maken, anderzijds is hij/zij de politie die de controle voor de uitgever uitvoerd.

Hebben wetenschappelijke bibliotheken nog wel zin in het digitale tijdperk – Rick Verharen
Rick Verharen is voormalig kinderarts en sinds 2001 hoofd van de medische bibliotheek van de Universiteit van Gent.

Digitale bedrijfsbibliotheken volgens Ernst & Young – Frans Rikhof (Ernst & Young)
Frans houdt een verhaal over de digitale bedrijfsbibliotheek zoals die bij Ernst & Young aanwezig is. Hij beschrijft zich zelf als een databoer die de data-akker doorploegt. Zijn verhaal is doordrenkt met humor en leuke quotes zoals "We doen niet in olvarite". Bij Ernst & Young zijn ze nu 15 jaar bezig en ze hebben alle content locaal opgeslagen (daar hebben ze regelingen met uitgevers voor afgedwongen) . Het zoeksysteem hanteerd het principe One4ALL All4One. Er is dus 1 zoeksysteem voor alle interne en externe documenten (4 miljoen).
De gebruiker is als een wokker: je moet als het ware een aantal ingredienten voorkoken waarmee je dan snel heerlijke gerechten kunt maken.

Leren van de digitale bibliotheek – Bart van der Meij (Ordina)
Bart van der Meij

The digital Library - Stephen Hawthorne (Proquest)
Stephen gaf zijn eigen visie op de digitale bibliotheek. De afgelopen jaren is er een verschuiving in de voorkeur en het eisenpakket van de gebruiker gekomen. Google, iTunes en Amazone hebben de standaard gezet voor de gebruiker. Dit heeft gevolgen gehad voor de bibliotheek. De oude bibliotheek is dood, lang leve de nieuwe bibliotheek. De bibliotheek verandert wel maar het is de gebruiker die deze verandering stuurt. De gebruiker is koning en die wil informatie waar hij/zij ook is, de gebruiker wil het nu, zonder al te veel omwegen en het moet ook nog betrouwbaar zijn. Stephen toonde tijdens zijn presentaties nog de resultaten van een aantal onderzoeken die volgens mij wel een wat te optimisitisch beeld schetste van gebruiker, de bibliotheek en Google. Volgens dat onderzoek gebruikte slechts 15% van de studentonderzoekers Google als primaire tool. Dit lijkt me laag zeker gezien het onderzoek dat kort geleden aan de Campusbibliotheek Arenberg is uitgevoerd. Dit onderzoek laat zien dat de milleniumstudent googelt, knipt en plakt. Ik heb geprobeerd deze onderzoeken te achternalen maar kon ze niet vinden. Verder was het een goed verhaal zeker als je bedenkt dat hij pas een dag voor het congres gevraagd was om een lezing te geven.

Bekijk alle presentaties.

donderdag, juni 07, 2007

PRIMO

Vandaag in Utrecht een productpresentatie over Primo bijgewoond. Primo is het antwoord van Ex Libris op de vele onderzoeken die aantonen dat de huidige online publiekscatalogussen niet meer van deze tijd zijn en dus niet voldoen aan de eisen van de klant. Als bibliotheek hebben we al eerder naar dit pakket gekeken maar ik had nog niet eerder versie 1.0 echt live gezien.
Primo heeft een user interface waarmee het gebruikers van de bibliotheek mogelijk maakt op een intuïtieve manier in de bronnen van de bibliotheek maar ook daarbuiten te zoeken.
Primo kan namelijk een zoekvraag naar verschillende achterliggende systemen doorspelen, de resultaten combineren/ontdubbelen en sorteren op relevantie. Zo kan je met Primo zoeken in de bibliotheek catalogus, in repositories, websites en in bibliografische databases (dit laatste gebeurd via Metalib). In versie 1.0 wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen de bronnen die de Bibliotheek zelf in huis heeft (zoals de boeken, tijdschriften in de catalogus, de repository) en de informatie die niet zelf geindexeerd kan worden en die dus via een federated search (via Metalib) benadert moet worden. Dit heeft te maken met de performance van Metalib. Bij het afvuren van een vraag via Metalib duurt het een behoorlijke poos voor je als gebruiker de resultaten terug krijgt. Bij het zoeken in de catalogus/repository (de locale bronnen dus) is het resultaat veel eerder op het scherm. De resultaten worden dus niet volledig geintegreerd getoond maar er is een onderscheid gemaakt tussen locale bronnen en niet-locale bronnen. De zoekresultaten worden getoond op relevantie, deze relevantie is zelf aan te passen maar dit is in versie 1.0 nog maar zeer beperkt mogelijk maar zal in de volgende versies worden uitgebreid.

Primo biedt in het gebruikersinterface een aantal zeer interessante extra functies zoals tagging, het schrijven van reviews, het tonen van inhoudsopgaves/boekcovers. Door deze functionaliteit is het zoekinterface niet alleen geschikt voor zogenaamde Known-item searches maar ook voor zoekopdrachten waarbij de gebruiker niet precies weet wat hij zoek ("ik zoek iets over...") .
Daarnaast, en dat vind ik een groot voordeel, is dit zoekscherm niet alleen gericht op het vinden van informatie maar ook op het verkrijgen ervan. Moest je in de huidige catalogus nog een flink aantal stappen nemen om te ontdekken of een boek al dan niet uitgeleend was in Primo wordt de beschikbaarheidsinformatie direct bij de hit getoond. Voor het aanvragen moet je echter weer de catalogus in, jammer dat dat niet direct vanuit Primo kan.

Al met al ben ik best een beetje enthousiast over wat Ex Libris laat zien met Primo versie 1.0. En als ze alles waarmaken wat ze nu beloven voor de komende versies wordt het alleen maar beter.

Labels: