dinsdag, september 30, 2008

Picnic2008

maandag, september 29, 2008

Foutje, oeps


Een van de nare dingen van verhuizen is dat je een nieuw telefoonnummer krijgt. Toen de KPN ons het nieuwe nummer toestuurde heb ik meteen via google gekeken of het ergens op het internet vermeld stond, daarna via de omgekeerde telefoongids gekeken van wie het telefoonnummer eerder geweest was, allebeide actie leverde geen verontrustende informatie. Daarna mijn dochters (9 en 13) het nummer uit het hoofd laten leren.

Vanmiddag ging om 15 uur de telefoon, mijn jongste dochter was nog niet thuis uit de basisschool. Een ietwat geirriteerde schooljuf deelde mijn echtgenoot mee dat onze dochter al 7 keer had moeten nablijven maar dat ze hem iedere keer smeerde naar huis. Voor de zekerheid vraagt mijn verbrouweerde echtgenoot nog een keer over welke dochter het precies gaat, waarop de juf aan de andere kant geirriteerd zegt: "Josephine" . Op het moment dat mijn man uitlegd dat hij welliswaar vader is van twee dochters maar dat geen van beide josephine heet komt mijn jongste via de achterdeur binnen. Op de vraag of alles goed gegaan is op school antwoord ze "tuurlijk". Verhuizen....

Labels:

PICNIC 2008: Trends of our time


Michael Tchong founder of Ubercool besprak in zijn lezing 5 ubertrends (ubertrends zijn als ik het goed begrepen heb grote trends die veel kleine trends zullen veroorzaken):

ubertrend 1: the unhooked gen. Mensen zijn gewend 24 uur per dag toegang te hebben tot allerlei digitale diensten. Hun telefoon is hun gateway tot het internet. Dat dit ook nadelen heeft illustreerde hij met het voorbeeld van een engelse tiener die veroordeeld werd tot 10 jaar gevangenisstraf nadat ze een oudere vrouw doodgereden had omdat ze tijdens het autorijden sms-jes verstuurde.

ubertrend 2: digital lifestyle: hoe wij een worden met de computer (of het huwelijk tussen mens en computer). Tegenwoordig zijn er mensen die hun computer een naam geven bijv. my lappy(zie ook: de post van moqub) of die virtuele kleding voor hun digitale avatar kopen met echt geld....

ubertrend 3: time compression. Vandaag de dag slapen we gemiddeld 2 uur minder dan in 1920, die tijd die we door het niet slapen uitsparen spenderen we volgens Michael aan 'screensucking' en dit houden we vol door het drinken van veel koffie en energiedrankjes. Zelfs baby's schijnen minder te slapen (misschien teveel redbull via de borstvoeding gekregen?). Verder merken we het dat iedereen het druk heeft door de toenname van het geven van kadobonnen (is dit omdat iedereen het te druk heeft om een kado te kopen of omdat iedereen alles al heeft vraag ik me dan af). Een afkorting die het volgens Tchong helemaal gaat maken de komende tijd is dan ook CWOT (complete waste of time), zo'n product moet je je klant niet voorzetten.

ubertrend 4: Generation x-tasy. We krijgen te maken met de experience-economy en dus met belevenismarketing. Tegenwoordig kun je als ouders geen gewoon kinderfeestje meer geven maar het moet een 'beleving' zijn. Eenvoudige partijtjes zijn "borring". Vandaag vond ik toevallig hierover een boek: Cool, winst door belevenigmarketing van Diederick van Thiel.

ubertrend 5: fountain of youth, mensen worden steeds ouder en 60 jaar is de nieuwe 40 jaar. Hierdoor kunnen producten als Botox en brain age 2 zo goed verkocht worden. Een nieuwe trend is Tappening, het drinken van kraanwater.

Leuke lezing, lekker snel en to-the-point. Daar kan ik wel wat mee....

Labels:

Picnic 2008: what will google do?


Gisel Hiscock Google's European Director begon haar lezing met aan te geven wat de strategie van Google met betrekking tot innovatie is. Het veelgebruikte Mothership Model werkt voor Google niet mede omdat het grootste deel van de gebruikers niet engelstalig is. Daarom werkt Google met diverse idee-centra over de hele wereld. De negen stellingen die Google ingenomen heeft met betrekking tot innovatie zijn:
1) neem de beste in dienst en leg daarbij de focus op passie
2) iedereen kan bijdragen
3) deel alle informatie (dat geldt in ieder geval binnen het bedrijf :-))
4) iedere werknemer moet de visie van het bedrijf begrijpen (en omarmen)
5) pas ideeen indien nodig aan, help ze niet bij de eerste de beste tegenslag om zeep
6) snelheid is van belang, lanceer ideeen snel (dit kan bijvoorbeeld via Google Labs)
7) beslissingen worden genomen op basis van gegevens (data, data en nog eens data)
8) gebruikers komen als eerste (niet het geld)
9) medewerkers krijgen 20% van hun tijd om te spelen met nieuwe ideeen. Deze 20% projecten maken echt het wezenlijke verschil en resulteren in goede nieuwe producten. Voorbeelden van deze 20% projecten zijn: Google News, Google suggest en Google translation voor de Iphone.

Ik had (op basis van de titel van de lezing) verwacht dat er meer in gegaan zou worden op de nieuwe productideeen van Google. Helaas was dat niet het geval. Heel kort stipte Gisel nog wel even twee nieuwe producten van Google aan:
Android en de browser Chrome en werd de ideeenwedstrijd die google ter ere van haar 10 jarig bestaan heeft uitgeschreven genoemd. Meer informatie hierover is te vinden op de website: 10 tot de honderste.

Labels:

Picnic 2008


Vrijdag heb ik de laatste dag van Picnic 2008 bezocht. Ondanks het feit dat ik vorig jaar ook al naar de conferentie op het Westergasfabriek terrein geweest was had ik enige moeite om de juiste bus te vinden. Op het terrein werd ik net als vorig jaar enthousiast door de manier waarop deze conferentie opgezet is. Het is echt een happening. Vorig jaar wist ik nog niet goed wat ik ervan kon verwachten waardoor alles wat meer indruk op me maakte. Dit jaar kwam ik beter voorbereid in Amsterdam en wist ik van te voren al welke lezingen ik wilde bijwonen. De eerste lezing was die van Matt Hansen die over zijn project A Swarm of Angels vertelde, een project waarbij een £1 miljoen kostende open-source film gemaakt wordt. Een ultieme vorm van crowdsourcing waarbij leden van de community helpen de film vorm te geven.

Daarna kwam de presentatie over Sell-A-Bend, helaas werd de spreker gehinderd door technische tegenslag waardoor hij zijn presentatie in twee delen moest geven. Ik heb er wel bewondering voor om als je op het podium staat en getroffen wordt door dit soort tegenslag vrolijk te blijven doorpraten. Sell-A-bend is een initatief waarbij artiesten hun muziek kunnen plaatsen op de website en mensen die geloven in de artiest (de zogeheten believers) geld kunnen doneren. Als een bepaalde artiest een bepaalde hoeveelheid geld toegezegd heeft gekregen van de believers dan wordt er een album uitgegeven, de winst wordt verdeeld tussen de artiest en de believers. Crowdfunding een album dus. Een van de artiesten die zo al een album heeft kunnen maken is Julia Marcell, een zangeres uit Polen.

Eileen Griffin kwam vertellen over het mij al bekende initatief Blurb waarbij iedereen zijn eigen boek kan uitgeven. Via de speciaal down te loaden software kan iedereen zijn eigen boek opmaken. Ook werkt Blurb samen met partners zoals Flickr. Wat ik niet wist is dat dit initatief zo succesvol was, Blurb kent reeds een half miljoen klanten en 125 miljoen unieke titels.

Labels:

donderdag, september 25, 2008

ik beken...

ik ben een prosumer tenminste dat las ik vandaag in het boek "interne communicatie als management instrument" van Huib Koeleman
Prosumers onderscheiden zich doordat ze vernieuwingen omarmen, proberen graag nieuwe dingen uit en houden van gadgets en uitdagingen. ze geven nieuwe houdingen, ideeen en gedrag door, verwachten als consument en als medewerker serieus genomen te worden (deze geldt vooral voor de KPN), verwachten goede service (!) en informatie (!!), zijn aangehaakt bij de nieuwste media en willen maximale controle over hun leven dmv informtie, communicatie en technologie. Ik geef het toe, ik ben een prosumer!

morgen: picnic 2008

Vandaag naar utrecht geweest voor een vergadering van de UKB werkgroep innovatie. Gelukkig geen vertraging gehad onderweg. Hopen dat de NS morgen deze prestatie kan evenaren want ik moet vroeg op om naar Picnic in Amsterdam te gaan.

maandag, september 22, 2008

Hoe overleef ik ..... de KPN?

Ik was van plan een positief stukje te schrijven over de KPN. Ik was aangenaamd verrast hoe snel de verhuizing van de telefoon geregeld was en vorige week vrijdag ontving ik eindelijk mijn internetpakket. Een grote doos waarin een viertal kleine doosjes zaten die elk duidelijk omschreven aangaven welke onderdelen ze bevatten en waar de doosjes voor diende. Bovendien een zeer duidelijke handleiding met de titel: Internet aansluiten, eenvoudig in 4 stappen.
Helaas moest ik afhaken bij stap 1: de poweradapter die geleverd werd was niet compatible met het modem en zelfs met brute kracht kreeg ik de stekker van de adapter niet in de ingang van het modem. Ik was nog vrolijk toen ik de klantenservice van KPN belde.... (tenminste toen ik ze voor de eerste keer belde). Na een flinke tijd wachten kreeg ik een medewerker aan de telefoon die me naar mijn probleem vroeg. Ik gaf toen voor het eerst die avond mijn persoonlijke gegevens (gelukkig kende ik mijn nieuwe postcode en telefoonnummer uit mijn hoofd) en kreeg voor het eerst te horen dat er iets 'raars' met mijn account aan de hand was en dat ze me zouden doorverbinden..... dat doorverbinden leidde ertoe dat de verbinding verbroken werd. Al iets minder vrolijk belde ik de KPN voor de tweede keer (inmiddels had ik nu al 20 minuten verspeeld). Weer mijn gegevens, weer dat is raar en ik verbind u door en weer verbroken. De teller stond inmiddels op 35 minuten. Tandenknarsten heb ik poging 3 ingezet. Weer mijn gegevens, weer dat is raar, weer we verbinden u door ... gelukkig werd de verbinding niet weer verbroken en hoefde ik slechts 15 minuten te wachten alvorens ik een hele aardige mevrouw aan de telefoon kreeg die met me meevoelde dat het allemaal mis liep maar die me toch echt weer terug ging doorverbinden naar de klantenservice en vervolgens de hoorn erop gooide. Boos, woedend en teleurgesteld nogmaals (inmiddels had ik 65 minuten aan de telefoongehangen en was nog niets opgeschoten) de klantenservice gebeld. De meneer die ik aan de telefoon kreeg had geen begrip voor mijn emoties en beloofde een nieuw modem te sturen en dat dat minimaal een week op zich zou laten wachten. Toen ik aangaf daar niet tevreden mee te zijn (nog een week zonder internet en de 75 minuten (a 10 cent per minuut) die ik aan de telefoon had moeten doorbrengen) vroeg hij me wat mijn probleem was: hij had toch een goede oplossing geboden. Op mijn vraag of ik een klacht kon indienen gaf hij het antwoord: "ja via onze website op het internet". Voor het eerst die avond heb ik toen maar de verbinding verbroken.

dinsdag, september 16, 2008

Delfts blauw

Vanmorgen sprak ik met een collega in Nijmegen over het vermarkten van diensten van bibliotheken en we waren het er beide overeens dat je niet meer kon aankomen met een postertje en flyer maar dat je mensen moet prikkelen. In dat kader vind ik de promotie-actie die in Delft gehouden wordt om de nieuwe instructietool Tulib te promoten erg leuk: het grasdak van de TU Delft Library is versierd met blauwe tulpen. Niet alleen geeft het mooie plaatjes, volgens mij wordt de nieuwsgierigheid van mensen getriggerd. Het zal me niet verbazen als deze actie de krant haalt......

maandag, september 15, 2008

Hoe overleef ik....

Hoe overleef ik zonder internet. Door de verhuizing naar Nijmegen heb ik door de week in mijn vrije tijd geen toegang tot internet meer: en dat is wennen. Ondanks het feit dat ik wel TV heb (zowel op mijn mobiel (ja ik ben een van die tien duizend early-adapters) als via digitene) heb ik toch het gevoel telkens iets te missen (het laatste nieuws, het weer (vrijdag ging ik dus ook onvoorbereid op de regen naar mijn werk en kwam doornat thuis) en vooral mijn mail.......
Aan de andere kant houd ik zo wel weer tijd over voor de meer belangrijkere dingen in het leven zoals daar zijn: de was, het huishouden, de ramen en de kinderen want die moeten door het gebrek aan internet ook bezig gehouden worden.
Gelukkig heb ik in de weekenden in Delft nog wel internet want ondanks het feit dat ik uit dienst ben bij de TUD heeft Ipact de stekker er nog niet uit getrokken.

donderdag, september 04, 2008

De eerste drie dagen....

De eerste drie dagen zitten erop. Maandag is alles volgens schema verlopen, ik begon om half 9 aan mijn eerste werkdag bij de Universiteitsbiblitoheek Nijmegen terwijl Ad en de kinderen in een bestelbus met de hoogst noodzakelijke benodigheden richting ons nieuwe huis in Nijmegen reden. Om half 11 kregen we daarvan de sleutel. Toen ik aan het einde van de middag thuiskwam was alles uitgepakt en de bus in Arnhem ingeleverd.
De eerste drie dagen bestonden vooral uit het voeren van gesprekken en het werkend krijgen van mijn mail. Ik heb nu ook een officiele RU-medewerkers pas en kom daarmee in aanmerking voor het goedkopere tarief in de kantine, helaas heb ik tot nu toe weinig tijd gehad om daar naar toe te gaan.
De selexys kadokaart die ik bij mijn afscheid in Delft kreeg is inmiddels nuttig besteed aan nieuwe boeken zodat ik in de avonden ook voldoende te doen heb want internet hebben we nog niet....

maandag, september 01, 2008

Wetenschappers en hun data

Hoe wetenschappers met hun data omgaan en hoe ze tegen datamanagement aankijken valt te lezen in het rapport "Investigating Data Management Practices in Australian Universities". dit rapport beschrijft de uitkomsten van een enquete die bij drie verschillende Australische universiteiten is uitgezet. Uit dit rapport blijkt ondermeer dat er nog heel veel onduidelijkheid is over data (wat is digitale data?, wie is de eigenaar van deze data?) en dat het nog niet goed geregeld is met het data-management en de duurzame opslag van deze data, een beeld dat ook naar voren kwam in de gesprekken die we in Delft gevoerd hebben met wetenschappers over hun datasets.